Stijn - vrijwilliger nachtopvang

Stijn is al jaren een bekend gezicht als vrijwilliger in de nachtopvang. Tijdens zijn opleiding sociaal werk kwam hij er terecht als stagiair. Nadien vond hij het vanzelfsprekend om zich te blijven engageren.

"Toen ik de eerste keer aankwam in de nachtopvang, voelde ik me er meteen welkom. Er is altijd een wooncoach als verantwoordelijke aanwezig. Je taak als vrijwilliger is om die te ondersteunen. In eerste instantie hielp ik vooral mee met huishoudelijke taken, zoals het dekken van de tafel, afruimen, afwas, ... Als snel begon ik ook met de gasten te praten. Wat me daarbij opviel, was dat het gewone mensen zijn zoals jij en ik. Vaak dragen ze wel wat bagage met zich mee."

"Vrijwilligerswerk lijkt voor veel mensen een groot engagement, maar dat gevoel heb ik nog nooit echt gehad. Het vraagt natuurlijk een beetje planning, maar je krijgt er heel veel voor terug. Dankzij mijn ervaring als vrijwilliger ben ik zelf ook gegroeid als persoon. Meer zelfs, ik heb er mijn huidige job als leefgroepbegeleider bij Sint-Idesbald aan te danken. Voor mij is vrijwilligerswerk een ervaring die ik aan iedereen zou willen aanraden."

Riet - vrijwilligster vaccinatiecentrum

"Mijn naam is Riet Deleye en ik woon en werk in Roeselare. Ik ben ook als vrijwilliger actief in het vaccinatiecentrum in onze stad. Mijn taak hier is steward. Dat betekent dat ik mensen mag begeleiden. Ik leid ze rond, doe het onthaal en de inschrijvingen, maak ze wegwijs of beantwoord hun vragen. Ik denk dat ik, sinds de start in april, zowat alle taken van een steward heb kunnen uitvoeren."

"Ik ben geen verpleegkundige, ik geef geen prikken. Maar al de andere taken worden dus door vrijwilligers uitgevoerd. Ik ben blij dat ik daar een deel van mag zijn."

"Je moet het graag doen, anders zou je jezelf niet kandidaat stellen. Het is een aangename job, er zijn hier veel mensen die heel graag andere mensen zien. We zijn blij dat we hier kunnen helpen."

"Het is ook leuk als mensen zeggen dat ze ons werk appreciëren. Dat ze zeggen: 'Jullie helpen ons waar nodig, jullie beantwoorden onze vragen.' Als er dingen veranderen, hebben mensen ook nieuwe vragen. Dan helpen wij graag om die te beantwoorden."

Vicky - Vrijwilligster Lokaalmarkt - de Praatwijzer - WZC Ter Berken

"Mijn eerste kennismaking met vrijwilligerswerk was een beetje een samenloop van omstandigheden. Ik ben een paar keer geopereerd aan mijn schouder, waardoor ik mijn job als poetshulp niet meer kon uitvoeren. Ik was dus wel op zoek naar een andere manier om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij."

"In 2016 verhuisde ik naar Roeselare. Mijn mama was nog niet lang daarvoor overleden en ik was op zoek naar een kerk waar ik een kaarsje kon branden. Toevallig kwam ik terecht in de kerk op het De Coninckplein. Groot was mijn verbazing toen ik bij het binnengaan zag dat er daar een markt bezig was!"

"Zo maakte ik voor het eerst kennis met Lokaalmarkt. Toen een van de verantwoordelijken vertelde dat ze nog op zoek waren naar vrijwilligers, heb ik geen seconde geaarzeld. Daar is het voor mij allemaal begonnen. Ik startte er als vrijwilliger voor het kinderatelier en vond het onmiddellijk heel fijn om terug bezig te zijn. En het was meteen ook een opstap naar ander vrijwilligerswerk."

"Ondertussen ben ik ook aan de slag bij ARhus om Nederlands te praten met anderstaligen. En via iemand die ik daar leerde kennen ben ik ook begonnen als vrijwilliger in een woonzorgcentrum."

"Het belangrijkste aan vrijwilligerswerk? Ten eerste hou ik enorm van sociaal contact. Ik ben van Jamaicaanse afkomst en het babbelen en vrolijk zijn zit wel een beetje in mijn bloed. Het doet ook de pijn aan mijn schouder vergeten. Mijn man zegt altijd 'gelukkig doet je mond geen pijn!' Ten tweede zie ik het ook als een manier om mijn bijdrage te leveren aan de samenleving. Werken lukt niet meer, maar ik kan wel mijn liefde en tijd geven aan wie dat nodig heeft. Dat is minstens even belangrijk."

"Ik hoop ook andere mensen te kunnen inspireren om aan vrijwilligerswerk te doen. Aan iedereen die twijfelt zou ik zeggen: probeer het gewoon eens uit en zoek iets dat bij jou past!"

Frans - vrijwilliger Fietsclub Schiervelde - Mooimaker

"Ik ben redelijk snel met pensioen gegaan en zocht manieren om me bezig te houden. Zo ben ik in de fietsclub van Schiervelde terechtgekomen. Eerst enkel als lid, maar daarna begon ik meer en meer mee te helpen. Uiteindelijk werd ik zelfs voorzitter."

"Het uitstippelen van de fietstochten vraagt heel wat tijd, maar ik doe het graag. Je voelt ook dat de leden het echt appreciëren. We zetten ons met een paar leden van de fietsclub trouwens ook nog in als vrijwilliger bij Stad Roeselare. Daar geven we fietslessen aan volwassenen die niet (meer) kunnen fietsen. Ook dat is heel leuk om te doen!"

"Mijn sociaal leven bestaat dus grotendeels uit vrijwilligerswerk. Als ik tijd over heb, help ik tussendoor ook nog zwerfvuil opruimen als Mooimaker. Ik zie al die engagementen eigenlijk als mijn hobby. Je moet wel goesting hebben om vrijwilligerswerk te doen, anders hou je het niet vol. Maar in de plaats krijg je er hechte vriendschappen en veel dankbaarheid voor terug, dat maakt het de moeite waard."

"Ik heb beslist dat dit jaar mijn laatste wordt als voorzitter bij de fietsclub. Ook mijn ander vrijwilligerswerk zal wat op een lager pitje komen te staan, want ik ben tenslotte al 82. Gelukkig staat er al een volgende generatie klaar om de fakkel over te nemen. Ik heb er alle vertrouwen in!"

Chantal - vrijwilligster RSL op Post

"Midden in de coronacrisis ging ik op pensioen. Daarvoor werkte ik voltijds in het onderwijs en het was enorm wennen om overdag plots niets meer te doen te hebben. Je structuur valt weg, het contact met collega's, ... Het was al snel duidelijk voor mij dat ik toch nood had aan een of andere dagbesteding."

"Ik tikte daarom 'vrijwilligerswerk Roeselare' in op Google en kwam zo toevallig terecht bij een berichtje van RSL Op Post. Daar zochten ze onthaalmedewerkers en ik dacht meteen: 'Dat is echt iets voor mij!'. Ik geef graag uitleg, ik help graag mensen en geniet van sociale contacten. Het leek mij dus op het lijf geschreven."

"Na een kort gesprek met de coördinator van RSL Op Post werd ik opgenomen in het team. RSL Op Post is een open huis met 4 kernwaarden: ontmoeten, voeding, bewegen en maken. Binnen die 4 thema's worden telkens verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij iedereen welkom is. Op die manier proberen we verbinding te creëren tussen de verschillende inwoners van Roeselare. Daarnaast vind je in het gebouw ook nog de Kringwinkel en het Eco Café, waar je altijd gewoon kan binnen wandelen. Ook het Makerslab bevindt zich bij ons. Daar kan je bijvoorbeeld eens een 3D-printer gebruiken onder begeleiding."

"Als onthaalmedewerker is het mijn taak om iedereen wegwijs te maken in het gebouw en mensen zich welkom te doen voelen. Het is geen statische job achter een infobalie: ik loop rond en spreek de mensen aan. In het begin is dat wat moeilijk, maar op den duur kan je wel inschatten waarvoor iemand komt en hoe je ze verder kan helpen."

"Ik vind het leuk om weer in een flow te zitten. Dat is de belangrijkste reden dat ik aan vrijwilligerswerk doe. Voor mij is het een voorrecht om onthaalmedewerker te zijn. Ik geniet echt van de sociale contacten en nieuwe kennismakingen. Bovendien is RSL Op Post een heel mooi gebouw met imposante inkomhal. Op zo'n locatie mogen werken, dat maakt het extra leuk."

"Natuurlijk ben ik daar niet de enige vrijwilliger. Er zijn nog heel wat anderen die uiteenlopende taken doen. Er heerst een fijne dynamiek, iedereen komt er met de glimlach werken en dat doet mij deugd. Ik zou het niet meer willen missen!"

Willy - vrijwilliger dienstencentrum & WZC de Zilverberg

"Sinds mijn 60ste ben ik op pensioen. Ik ben toen niet echt op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk, maar zocht wel activiteiten om me bezig te houden. Zelf ben ik altijd een sportliefhebber geweest, ik ben graag actief. Daarom besloot ik mij in te schrijven voor fitnesslessen in het lokale dienstencentrum. Die worden telkens begeleid door een vrijwilliger."

"Toen een van de lesgevers uitviel, sprong ik in. Van het een kwam het ander en ondertussen begeleid ik wekelijks een van de fitnesslessen in het dienstencentrum. Ik doe dat nu al een 7-tal jaar."

"Het werk zelf houdt op zich niet zoveel in. Ik zorg er vooral voor dat mensen de fitnesstoestellen op een juiste manier gebruiken. Toch voel ik dat de deelnemers dankbaar zijn voor wat je doet. En dat geeft voldoening. Ik heb de smaak zelfs zodanig te pakken dat ik ondertussen ook vrijwilliger ben geworden in het woonzorgcentrum."

"Voor mij heeft vrijwilligerswerk ondertussen een belangrijke plaats gekregen in mijn leven. Het is een reden om te blijven buiten komen en een manier om sociale contacten te onderhouden. Ik zou iedereen aanraden om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn in je eigen buurt. Zelf blijf ik alleszins aan de slag, zo lang mijn gezondheid dat toelaat."

Marnick - vrijwilliger de Praatwijzer - WZC Ter Berken

"Ik ben al een hele tijd actief als vrijwilliger en heb al veel verschillende dingen gedaan. Momenteel ben ik vrijwilliger in WZC Ter Berken, voor mensen met Alzheimer. Ik zorg voor wat gezelschap of ga mee op uitstapjes. Voor die mensen is altijd veel begeleiding nodig, dus alle hulp van vrijwilligers is welkom. Voor mij is het een heel dankbare ervaring. Mensen met dementie vragen immers niet veel om hulp, maar toch voel je de appreciatie voor alles wat je doet, hoe kort ook."

"Daarnaast ben ik ook sinds jaar en dag vrijwilliger bij de Praatwijzer, waar anderstaligen langs komen om hun Nederlands te oefenen. Ik hoor vaak dat het niet evident is om Nederlands te leren, en al zeker niet om ons Roeselaars dialect te begrijpen. Zelf probeer ik ook iets bij te leren. Zo maak ik er een punt van om in elke nieuwe taal die ik tegenkom het 'goeiedag' te leren zeggen. Ik heb ook voor een atlas gezorgd. Zo kunnen mensen aanduiden van waar ze komen en hoe ze hier geraakt zijn. Vaak zijn het schrijnende verhalen, ongelooflijk wat sommigen meegemaakt hebben."

"Ik probeer ook mijn ervaring met vrijwilligerswerk door te geven aan anderen en mensen te introduceren. Sommige zijn meteen enthousiast en blijven aan de slag. En is er toch niet meteen een match, dan kunnen ze op zoek naar iets anders. Dat is meteen ook het voordeel van vrijwilligerswerk: er bestaan heel veel verschillende vormen van. Voor mij is het sociale aspect belangrijk. Voor anderen kan het leuker zijn om met hun handen bezig te zijn. Daarom zou ik aan iedereen aanraden om het eens uit te proberen, er zijn geen verplichtingen. Als vrijwilliger kan je altijd wel iets doen waarvan je denkt: dat is mijn ding!"

Martine - vrijwilligster de Bieweg

"Noodgedwongen ben ik een tijd geleden gestopt met werken, mijn gezondheid liet het niet meer toe. Ik heb wel een paar hobby's, zoals gaan fietsen of lezen. Ook de kleinkinderen komen hier regelmatig over de vloer. Maar ik voelde wel dat er nog meer ruimte was om iets extra te doen. Via via ben ik iemand tegengekomen die vrijwilliger was in de Bieweg, waar mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteund worden. Ze waren nog op zoek naar een vrijwilliger om de keukenactiviteit te begeleiden op vrijdag. Dat zag ik wel zitten!"

"Daarnaast vroegen ze mij ook of ik het zag zitten om 'buddy' te worden van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Er werd even gezocht naar iemand waarmee het zou klikken, want dat is wel belangrijk. Er werd een match gevonden, dus nu spreek ik tweeweekelijks af met die persoon om samen iets te doen: een koffie gaan drinken, samen iets koken, eens gaan wandelen, ... Heel normale dingen, maar voor de persoon die ik begeleid betekent dit enorm veel. Ik voel dat het gewaardeerd wordt."

"Ik vind vrijwilligerswerk ideaal voor iedereen die een leuke vrijetijdsbesteding zoekt, mar tegelijk ook wel wat vrijheid wil behouden. Je leert er heel wat nieuwe mensen kennen en bovendien blijf je bezig. Dat is voor mij ook heel belangrijk. Ondertussen heb ik mijn man ook kunnen aansteken om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het lijkt me fijn om dit met hem te kunnen delen."

Zoë - vrijwilligster vakantiewerking stad Roeselare

"Momenteel studeer ik handel aan de Burgerschool in Roeselare, ik zit in mijn zevende jaar. Als kind ging ik zelf altijd naar het speelplein. Toen ik een paar jaar later iemand aan de school zag staan met flyers om animator te worden, heb ik niet getwijfeld. Ik schreef mezelf en mijn beste vriendin in."

"Mijn eerste zomer bracht ik meteen helemaal door op het speelplein, door corona was er toch niet veel anders te doen. Afgelopen zomer stond ik ook weer 6 weken op het speelplein. Het liefste sta ik bij de kleutertjes. Die vragen veel begeleiding, maar dat is net wat ik er zo leuk aan vind. Ik knutsel ook wel graag en kan mijn creativiteit kwijt tijdens de activiteiten."

"Door op het speelplein te staan, ben ik enorm gegroeid als persoon. Vroeger was ik eerder verlegen, maar nu ben ik heel wat socialer geworden. Sowieso is het een fijne omgeving waarbij je telkens nieuwe mensen leert kennen. Ook leer je er verantwoordelijkheid nemen en omgaan met verschillende situaties. Voor mij is het speelpleinwerk veel zinvoller dan bijvoorbeeld een vakantiejob te doen waar je elke dag hetzelfde werk moet uitvoeren. Daar zou ik niet meteen gelukkig van worden. Dankzij de speelpleinwerking heb ik ook ontdekt dat ik echt heel graag met kindjes bezig ben. Zelfs in die mate dat ik er misschien wel mee verder wil gaan in mijn studies!"

Partners:

Roeselare Howest Provincie West-Vlaanderen